
Foreligger det mye løs hud i mageregionen, er fettsuging alene ikke tilstrekkelig behandling. Man må da i tillegg gjøre en oppstramming av magehuden, en såkalt bukplastikk.
Hos noen kvinner er dessuten de to delene av magemusklene sprengt eller tøyd fra hverandre i løpet av graviditeter, og hos disse vil det være kunne være nødvendig og reparere dette ved å sy sammen de to muskelbukene samtidig med mageplastikken.
Hos de fleste vil fettmengden både i underhuden og rundt innvollene kunne reduseres ved slanking og/eller mosjon. Magemusklene vil likeledes kunne oppstrammer ved hjelp av systematisk trening. Løs og overflødig hud kan man imidlertid dessverre verken slanke eller trene bort. Diverse "vidunderkurer" har heller ingen effekt, det eneste som hjelper er en kirurgisk behandling hvor man fjerner den overflødig huden. Ofte vil man samtidig med fjerning og oppstramming av huden fettsuge uønsket fett som er vanskelig å slanke bort. Snittet ved bukplastikk legges vanligvis like over kjønnsbehåringen ("bikini-snitt") slik at arret kan skjules av en bikini eller truse.
Dersom det foreligger løs hud bare under navlen vil det være tilstrekkelig å utføre en såkalt liten mageplastikk for å få et godt resultat. Ved en liten mageplastikk vil man ikke oppnå noe oppstramming av huden ovenfor navlen. Liten mageplastikk kan kombineres med fettsuging både over og/eller under navlen. Operasjonen utføres normalt i lokalbedøvelse med intravenøs likegladsmedisin og er et betydelig mindre inngrep enn full mageplastikk.
Full bukplastikk er nødvendig for å oppnå et godt resultat dersom det foreligger løs eller overflødig hud også ovenfor navlen. Hudsnittet (arret) legges på samme sted som ved liten bukplastikk, men det fjernes mer hud og området hvor huden løsnes er mye større (helt opp til de nederste ribbena). Huden som er løsnet over navlen dras med mot bikinisnittet og det lages nytt hull for navlen. Også ved full bukplastikk er det vanlig å kombinere denne med fettsuging. Full bukplastikk utføres i narkose og det legges vanligvis inn 2 tynne plastdren som fjernes etter 6 dager.
Sykmeldingstiden er vanligvis dobbelt så lang som ved en liten bukplastikk, dvs 3-4 uker.
Bukplastikk er ingen slankemetode, selv om vi ofte samtidig fjerner lokaliserte fettansamlinger ved hjelp av fettsuging. Pasienter som har overvekt av betydning må slanke seg før en slik operasjon. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner i betydelig grad og gjør også resultatet av operasjonen dårligere. Angående rutiner vedrørende bruk av medisiner, faste, forebyggende antibiotika og bruk av bakteriedrepende såpe, vises til egen informasjon.
Operasjonsdagen møter man fastende.
Ved full bukplastikk i narkose vil man måtte hvile noen timer på klinikken innen man reiser hjem. Ved operasjonen blir det videre vanligvis innlagt 2 små plastrør (dren) som samler opp blodsiv og vevsvæske som alltid kommer etter en full bukplastikk. Drenene fjernes når det ikke lenger dannes væske (ca. 6 dager).
Etter operasjonen vil det alltid være stramming i såret. Det er derfor tilrådelig å ha bøyd hoftene, dvs ligge med puter under knærne og gå tvekroket de første dagene etter operasjonen. Arret vil nesten alltid bli godt synlig til å begynne med på grunn av strammingen, men dette vil i regelen bedre seg med tiden. Følelsen i huden over snittet vil bli nedsatt etter operasjonen. I løpet av 6-12 måneder vil mye av følelsen komme tilbake hos de fleste pasientene.
Pasienter som har gjennomgått full bukplastikk bør de første dagene stort sett holde i ro på sofaen eller i sengen. Det er dog viktig å røre på tær og ben for å forhindre blodproppdannelse. Man vil trenge hjelp til barnepass og husarbeid i minst 2-3 ukers tid. Vanlig sykmeldingstid for liten mageplastikk er ca 2 uker og for full mageplastikk ca 4 uker.
Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep og det foreligger en viss risiko for komplikasjoner. Dette gjelder spesielt dersom man opererer overvektige pasienter, samt dersom pasientene trosser røykeforbudet. Væskeansamling under eller i såret vil som regel suges opp av drenet, men kan i sjeldne tilfeller også oppstå etter drenene er fjernet. Blodansamlinger og infeksjoner er sjeldne men kan forekomme som ved alle andre operasjoner. Hudavstøtninger (nekrose) i sårkantene kan forekomme spesielt hos røykere. Dette er en tilstand som i regelen er greit å behandle, men som vil kunne medføre en noe lengre sykemelding samt noe flere og hyppigere kontroller med sårskift og sårrevisjoner.
På pasienter hvor det fjernes svært mye løs hud vil det kunne oppstå såkalte eselører i endene av arret. Dette kan korrigeres ved senere inngrep i lokalbedøvelse.
Godt motiverte pasienter som har hatt plager på forhånd, blir nesten alltid godt fornøyd med resultatet. Pasienter med mye fett inne i bukhulen, slappe magemuskler og/eller stor svai i korsryggen vil ofte få et noe dårligere sluttresultat.
Det er ikke noe i veien for en ny graviditet etter at man har fått gjort en bukplastikk. Evnen til å bli gravid eller å bære frem et barn påvirkes ikke av bukplastikken. Alt som er sydd sammen strekkes imidlertid da på nytt og resultatet kan bli «ødelagt». Man kan få bredere arr, muskelfascien kan strekke seg på nytt og magen kan få et nytt heng. Det er derfor anbefalt at man venter med å gjøre en bukplastikk til man har fullført sine graviditeter.
Har du arr fra keisersnitt, vil man gjerne ta utgangspunkt i dette arret når man gjør en bukplastikk. Mange ganger kan man da også «pynte» på arret etter keisersnittet ved å fjerne det. Eventuelle inndragninger kan da også korrigeres. I de aller fleste tilfeller vil dette gå greit, litt avhengig av hvor lavt arret ligger og hvor mye hudoverskudd man har. Vi diskuterer gjerne dette med deg under konsultasjonen.
Vi ved Volvat Stokkan legger derfor vekt på grundige samtaler mellom deg og kirurgen som skal behandle deg. På Volvat Stokkan tilstreber vi å gi deg en god opplevelse der førsteklasses service møter god kvalitet. Hele vårt team gjør sitt ytterste for at du skal bli møtt med respekt og omsorg, også etter operasjonen. Du skal føle deg trygg og ivaretatt hos oss på Volvat Stokkan. Vår kompetanse og erfaring er din trygghet.
Bestill time på tlf. 73 87 39 00 eller via vårt kontaktskjema her.
Du finner Volvat Stokkan i Fjordgt. 68, sentralt i Trondheim sentrum.